Co je tenzid a máme se ho bát?

Poslední dobou vnímám, že slovo tenzid (nebo také surfaktant – zkratka ze „surface active agent) se stal v některých kruzích pomalu urážkou nebo dokonce sprostým slovem. Ale je to opravdu tak? Máme se vyvarovat všem výrobkům s tenzidy. A je to vůbec možné?

Co je vlastně zač, ten tenzid?

Suchá teorie říká: „tenzid je organická povrchově aktivní látka, která díky své chemické struktuře dokáže snižovat povrchové napětí mezi nemísitelnými kapalinami jako je například voda a olej (popřípadě jiný tuk = lipid). 

Paráda, tak takto se asi nikam nedobereme. 

Pojďme to zkusit jinak. Tenzid je velmi zajímavá látka. Molekula, která má dva konce a každý z nich má jinou vlastnost. Jedna část miluje vodu a má k ní afinitu a může se v ní rozpouštět (je hydrofilní). Druhý konec molekuly má z vody fobii – stejně jako já z autorit. Vodu tedy odpuzuje a váže se na tuky a oleje nebo na kožní maz (je tudíž hydrofobní).

Představte si tenzid jako bojovníka, který se klidně bude brodit nohama ve špinavém mazu, ale hlavu bude mít vždy čistou a umytou vodou. Hlavou prostě ve špíně nikdy rýt nebude – do boje se přeci chodí s čistou hlavou, ne!

Tenzid-bojovnik

Díky těmto svým dvěma různým koncům dokáže obalit kapičky oleje nebo špínu rozpuštěnou v mazu, který produkuje naše pokožka.

Představte si našeho bojovníka, jak stojí po kotníky ve špíně. Tak a teď si představte tisíce takovýchto bojovníků na povrchu kapky špinavého mazu. Co uvidíte? Tisíce hlav v přilbě, o kterých víme, že milují vodu. Vytvořily se micely! A díky tomu je pak možné všechnu špínu umýt čistou vodou. Paráda, tak princip a funkci tenzidu už známe.

Tenzidy také dělíme podle jejich chemické podstaty na ionické a neionické. Některé tenzidy ve vodném prostředí ovlivňují i výsledné pH roztoku, kterým si nakonec myjeme pleť (záleží na jejich disociační konstantě, ale to jsme zase moc v chemii). V případě tenzidů, díky kterým je pH zásadité (tedy od víc jak 7), se přidává složka, která dokáže pH snadno upravit tak, aby výsledné pH bylo nižší než 7 a nezatěžovali jsme pokožku.

A které tenzidy jsou tedy ty přírodní?

Jedny z přírodních tenzidů jsou saponiny. Dělí se na dva typy podle složení (triterpenoidní a steroidní), ale to není důležité. Vyskytují se převážně v rostlinách, hlavně v kořenu rostliny. Je to např. sojasaponin Aa, sojasaponin Bb, glycyrrhizin, theasaponegol A a B, saponariosid A a B, spirostanol, furostanol, officianalisin nebo agarosin. Vše takové přírodní názvy, že?! No, alespoň víte, co hledat v INCI.

Najdete je v sóji luštinaté, cizrně beraní, čočce jedlé, lékořici lysé, špenátu setém, čajovníku čínském, mydlici lékařské (latinsky Saponaria officinalis), která celé skupině látek dala název. Také je najdeme u čeledi česnekovité, jako je třeba česnek kuchyňský a pór letní, nebo v chřestu lékařském.

Saponiny ale byly nalezené i v tělech živočichů, které jsou známé jako mořské okurky – Cercodemas anceps.

Dále z tenzidů vyskytujících se v přírodě můžeme jmenovat také rozpustné proteiny, žlučové kyseliny, fosfatidylcholiny, fosfatidylseriny nebo sfingomyeliny. Opět ty příjemné a vyloženě přírodní názvy…

A co ostatní tenzidy – ty syntetické

Někdy také nazývané (nepřesně) saponáty?

Nejdéle lidmi používaný a vyráběný tenzid je mýdlo! Ano, ano! A tedy co vlastně je to mýdlo? Je to sodná sůl nasycené mastné kyseliny přírodního původu. Super, asi jsem vám zase moc nepomohla…Teď se budu vyjadřovat velmi úsporně, protože určitě nepotřebujete znát celou výrobu mýdla…Tak tedy, vyrábí se z rostlinných olejů nebo živočišných tuků. Tedy přesněji ze zmýdelnitelných nasycených mastných kyselin, které olej nebo tuky obsahují. Zároveň při výrobě mýdla vzniká jako vedlejší produkt velmi cenný glycerin (glycerol), na který jsou tyto nasycené mastné kyseliny navázány.

Právě mýdla z různých olejů se používají v kvalitních přípravcích. Jsou v gelech, pěnách i micelárních vodách. Některé z nich jsou dokonce certifikované k výrobě přírodní kosmetikyCoco Glucoside , Sodium Cocoyl Isothionate (SCI, někdy též nepřesně chemicky nazývaný Sodium Cocoyl Isethionate), Sodium Coco amphoacetate, Sodium Coco-Sulfate a další.

Naproti tomu pak máme mýdlové tenzidy, které se běžně používají, ale nelze je použít při výrobě certifikované přírodní kosmetiky. Jsou to třeba Sodium Laureth Sulfate (SLES), Sodium Lauryl Sulfate (SLS). V minulosti bohužel ve výrobcích s jejich obsahem bylo zjištěno, že obsahují 1,4-dioxan ve velmi malých množstvích. Tato látka byla zbytková z jejich výroby a bylo doporučeno tento výskyt sledovat. U samotných SLS a SLES závadné vlastnosti nejsou prokázány. Obecně jsou sulfáty dalším velmi skloňovaným pojmem, ale o tom zase jindy.

Z dalších tenzidů, které jsou syntetické, známe alkylsulfáty, alkansulfonáty, vyšší alkoholy, monoacylglyceroly, polyethylenglykoly. Některé další syntetické tenzidy se používají jako antiseptika, působící především proti grampozitivním mikroorganismům, např. Ajatin (benzyl dodecyldimethyl amoniumbromid), Septonex (trimethyl [1-(ethoxy-karbonyl)pentadecyl] amoniumbromid)

Tenzidy v lidském těle

Víte, že i lidské tělo si syntetizuje vlastní tenzidy? A víte, že je součástí každé buňky v těle?! Ano, jsou to molekuly buněčné stěny! Také se jí říká fosfolipidová dvojvrstva. Obsahuje právě fosfolipidové molekuly, které jsou také tenzidy. Díky jejich vlastnostem je buňka dokonale chráněná.

Tak jak to vidíte s těmi tenzidy teď?

Je pro vás tenzid ještě ta děsná sprostá nadávka? Ano, jsou mezi nimi silné látky, které samotné mohou dát pokožce extrémně zabrat díky svým zásaditým vlastnostem. Díky tomu si bude pokožka jen velmi pomalu obnovovat svou hydrolipidovou ochrannou bariéru a bude dehydratovat.

Jsou ale i šetrné tenzidy, které pokožku jemně vyčistí, odstraní nečistoty rozpuštěné v našem mazu a odumřelé buňky. Díky jejich vlastnostem zůstane na pokožce správné pH a kvalitní čistící přípravky tak nezatíží pleť a hydrolipidová vrstva se obnoví rychle. Nakonec je stejně vždy dobré tonizovat pokožku vhodným tonikem nebo pleťovou vodou, která pleť stabilizuje a hydrolipidová vrstva se obnoví rychleji. A že je na trhu s běžnou i Bio kosmetikou z čeho vybírat.

Pokud chcete ještě další informace nebo chcete reagovat, ozvěte se! Máte hned několik možností.

Abyste věděla kdo jsem, můžete si něco málo přečíst na stránce O mně.  Pokud byste se chtěla na něco zeptat, nebojte se zavolat nebo napsat. Pokud jste na Facebooku, zvu Vás do své skupiny Zářivá pleť i bez make-upu, kde s nemusíte bát zeptat na cokoliv! 

Budu se na Vás těšit.